Opština Mladenovac

privredna publikacija

Školstvo, zdravstvo, kultura, sport i informisanje

El. pošta Štampa PDF

U Mladenovcu postoji 20 ustanova za smeštaj dece predškolskog uzrasta i to pet u zgradama vrtića i 15 u osnovnim školama. U njima boravi oko 1.170 mališana, podaci su Predškolske ustanove “Jelica Obradović” za 2010. godinu.
U redovnim osnovnim i srednjim školama godišnje se prosečno školuje oko 6.000 učenika. U sedam osnovnih škola (računajući i isturena odeljenja) je raspoređeno oko 4.300 učenika. U Mladenovcu radi i Osnovna muzička škola “Stevan Hristić” osnovana 1994. godine. Dve srednje škole, Tehnička i Gimnazija, u školskoj 2010/2011. godini školuju 1.623 učenika. Tehnička škola ima preko 50 verifikovanih obrazovnih profila u tri obrazovna smera:

mašinstvo, elektrotehnika i tekstil i u školskoj 2010/2011. godini  broji ukupno 1.052 učenika. Gimnaziju, u istoj školskoj godini pohađa 571 učenik, Kroz tri specijalne i jednu školu za obrazovanje odraslih znanje stiče prosečno 160 polaznika godišnje.
Centar za socijalni rad vodi brigu o najugroženijim sugrađanima, a postoje i dva kluba za stara lica kao i Gerontološki centar kapaciteta 250 korisnika, te  privatni Dom za stara lica “Lug”.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Mladenovcu u ustanovama koje su u planu mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije radi ukupno 89 lekara; 19 opšte medicine, 58 specijalista i 12 na specijalizaciji, 12 stomatologa i 12 farmaceuta. Prosečno, jedan lekar na 585 stanovnika. Zdravstvena zaštita građana obavlja se u tri ustanove; Domu zdravlja u Mladenovcu, Bolnici za hronične bolesti i Institutu za rehabilitaciju “Selters”, kao i u Zdravstvenim ambulantama koje postoje u svakoj seoskoj Mesnoj zajednici.

Okosnicu dešavanja iz oblasti kulture u Mladenvcu svakako čine tradicionalne manifestacije, od kojih se većina održava već decenijama. Centar za kulturu Mladenovca organizuje pozorišni festival “Teatar u jednom dejstvu” koji svakog oktobra predstavi najznačajnija pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva, kao i “Likovnu koloniju”, međunarodnu slikarsku smotru. Tu su i književni festival “Šumadijske metafore” gradske biblioteke “Despot Stefan Lazarević” i turnir muzičkih škola “Memorijal Aca Panić” koji priređuje OMŠ “Stevan Hristić”.
Pored pomenutih institucija, značajan doprinos negovanju kulture daje i Muzej Mladenovca sa svojom stalnom postavkom koja broji preko 1000 arheoloških i etnografskih eksponata. Ne malu ulogu u kulturnom životu Mladenovca imaju i kulturno umetnička društva “Šumadija” iz Vlaške, “Izvor” iz Velike Krsne i romsko društvo “Romano Ilo”, na čelu sa najstarijim Kulturno umetničkim društvom u Mladenovcu i drugim po redu osnovanim u Srbiji, „Vojvoda Janko Katić“, koje je sa radom počelo daleke 1896. godine.
Mnogobrojne književne večeri, slikarske, vajarske i izložbe  predmeta primenjene umetnosti, koncerti, projekcije umetničkih filmova, tribine i slična dešavanja samo upotpunjuju bogatu ponudu kulturnih sadržaja u Mladenovcu.
Mladenovac je u svetu poznat po vrhunskom sportisti, rvaču, dugogodišnjem selektoru rvačke reprezentacije Ljubomiru Ivanoviću Gedži (iz Kovačevca), čije ime danas nosi mladenovački Sportsko - rekreativni centar, kao i memorijalni turnir u rvanju.
Karate klub “Mladenovac”, osvajač je niza medalja na evropskim i svetskim takmičenjima iz karatea. Član ovog karate kluba, Nikola Jovanović iz Mladenovca, ujedno je i član muške reprezentacije Srbije koja je na Svetskom prvenstvu održanom u Beogradu 2010. godine osvojila zlatnu medalju, kao što je to svojevremeno uradila i Mladenovčanka Slađana Mitić, kada je postala prvakinja sveta u ovom sportu.
Takođe, grad se može pohvaliti i fudbalskim klubom “OFK Mladenovac” koji nastupa u Srpskoj ligi -  grupa Beograd, gde u 2010. godini zauzima vodeću poziciju, kao i košarkaškim, odbojkaškim, rukometnim ali i klubom američkog fudbala Forestlanders, osnovanim 2006.godine.
Centralno mesto u informisanju Mladenovčana zauzima Televizija Mladenovac, koja je 1997. godine osnovana kao dopisništvo Studija B. Svojevremeno je imala veliku ulogu u informisanju ne samo Mladenovčana već i građana čitave centralne Srbije i bila je jedna od retkih “slobodnih” televizija, nezavisnih od tadašnjeg režima, popularno nazivana “Šumadijski CNN”. Od oktobra 2006. godine funkcioniše u okviru JPI “Mladenovac” u čijem je sastavu i Radio Mladenovac, osnovan 1969. godine. Na području opštine Mladenovac svoj program emituje i privatna radio stanica “M plus”, a sve značajniju ulogu u informisanju građana imaju i internet stranice kao što su www.mladenovac.rs i www.mladenovac-portal.co.rs

 

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Godine 1965, za jednu noć, “plavci” iz Vrbice buldožerom su prosekli “bulevar” tako da je ujutro pukao pogled ka Tehničkoj školi. Bulevar je potpuno završen 29.11.1980. a prva tri manja tipska solitera s desne i leve strane bulevara i dugačka zgrada preko puta obdaništa započete su pre 1967. godine. Tehnička škola je prva “izašla na brdo”, sagrađena 1961. pre probijanja bulevara. Zgradu, koja je u početku bila predviđena za osnovnu školu, gradio je “Režijski odbor opštine” po tipskom projektu a nadzorni organ je bio Bora Đermanović.