Opština Mladenovac

privredna publikacija

Privredni potencijali

El. pošta Štampa PDF

Privredni potencijaliPrivredna delatnost Mladenovca danas se odvija pretežno u sferi privatnog poslovanja, malim i srednjim preduzećima dok su nekadašnji giganti, nastali u vreme ubrzane industrijalizacije posle Drugog svetskog rata, „Petar Drapšin“, "Keramika", „Minel.trafo“, „Cobest“ (Azbest), „Makovica“, „Inteks“ (Crvena zvezda), sa desetkovanim brojem zaposlenih, ili privatizovani ili pred privatizacijom.

U celokupnom privređivanju sve veći značaj ostvaruju mala privatna preduzeća proizvodnog karaktera kao što su „Pašalić“, „Frigovent“, „Kosmaj Komerc“, Mlekara „Granice“, IPP „Arsić“, „Pile produkt“, „SIM“ i dr.
Mladenovačka privreda ima realne šanse da ponovno bude jedna od razvijenijih na području šumadijskog regiona. Razvijena komunalna infrastruktura (železnička pruga, saobraćajnice, energenti, gas, toplovod, voda, kanalizacija), sačuvani industrijski objekti, uređeno građevinsko zemljište, blizina velikog industrijskog i potrošačkog centra-Beograda, ažurnost upravnih organa i službi SO-e u smislu brzog dobivanja saglasnosti i građevinskih dozvola, brojna kvalificirana radna snaga, su bitni preduslovi za nova investiciona ulaganja i ulazak inostranog kapitala na ovo područje.
Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja – Filijale Grada Beograda – Službe u Mladenovcu u oktobru 2010. godine nalazilo se 5.843 nezaposlena lica, a sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), na osnovu uvida u prijave Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, u martu 2010. Godine, u Mladenovcu je bilo zaposleno 9.813 radnika. Od toga najviše u preduzećima, njih 6.985 (3.273 žene). Najviše angažovanih bilo je u prerađivačkoj industriji (2.844), a najmanje u hotelima i restoranima (37). Inače od ukupnog broja zaposlenih njih 2.828 su preduzetnici ili lica zaposlena kod njih, kao i lica koja obavljaju samostalnu delatnost.

Inače, prema evidenciji Agencije za privredne registre, odnosno Narodne banke Srbije, broj privrednih društava i zadruga na teritoriji opštine Mladenovac zaključno sa 31. decembrom 2009. godine bio je 360, sa ukupno 4.290 zaposlenih. U istom periodu u Mladenovcu je bilo registrovano 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo, a zaposlena u njima su bila 344 radnika. Ukupan broj aktivnih preduzetnika (bez podataka o zaposlenima kod njih) na teritoriji opštine Mladenovac zaključno sa 25.05.2010. godine iznosio je  1.530, odnosno 2.557 od čega je u tom trenutku njih čak 1.057 bilo u procesu brisanja iz registra.
Trend drastičnog opadanja broja zaposlenih u Mladenovcu ogleda se u podacima RZS koji kažu da je u Mladenovcu 30. septembra 2008. bilo 11.565 zaposlenih, u martu 2009. godine 11.281 dok je samo godinu dana kasnije, po podacima iz marta 2010. godine taj broj smanjen gotovo za hiljadu ipo ljudi i iznosi 9.813 zaposlenih.
Kada je reč i poljoprivredi, od 27.327 ha oranicama i baštama je pokriveno čak 20.479 ha. Najviše pod žitom, 11.818 ha, a zatim krmnim biljem, povrtnim biljem, livadama i voćnjacima. Najmanje je zastupljeno uzgajanje industrijskog bilja koje zauzima tek 187 ha, podaci su Republičkog zavoda za statistiku iz 2008. godine. U istoj godini sa područja Mladenovca prodato je 1.945 tona pšenice.

Mladenovac danas raspolaže putnom mrežom savremenih kolovoza i to: 118 km regionalnih i 28 km magistralnih puteva. Takođe, tu je i 162 km lokalnih puteva od kojih je 125 km sa savremenim kolovozom, 27 km sa makadamom i 10 km puteva sa zemljanom podlogom, podaci su JP “Direkcija za izgradnju i planiranje” u Mladenovcu.
Vodosnabdevanje Mladenovca još uvek nije trajno rešeno, iako se može smatrati dobrim. Postojeći kapaciteti za snabdevanje vodom su subarterski bunari pomoću kojih se crpe podzemne vode. Vodovod grada Mladenovca sa Mesnim zajednicama Kovačevac i Vlaška dužine je 95 km. Ovom vodovodnom mrežom obuhvaćeno je oko 28.000 stanovnika, a postoje i lokalni vodovodi u naseljima Senaja, Dubona, Amerić, Rajkovac, Koraćica, Velika Krsna i Velika Ivanča. Završetkom izgradnje vodosistema Makiš-Mladenovac pitanje snabdevanja vodom trebalo bi da bude u potpunosti rešeno.
Kroz Mladenovac prolazi i magistralni gasovod i u značajnoj meri je sprovedena gasifikacija industrije i stambenih objekata, dok je toplovod prošao kroz gotovo celo gradsko naselje.
Pokrivenost opštine PTT mrežom je dobra. Postoji 11 Automatskih telefonskih centrala sa oko 17.000 telefonskih pretplatnika.

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Opština Mladenovac nazivala se grad u posleratnim godinama (1945-1947), a nalazila se u srezu Mladenovac koji je obuhvatao skoro sva sela današnje opštine. U periodu 1947-1955. opština Mladenovac se nalazi u Kosmajskom srezu koji je oformljen od sreza Mladenovac i sreza Sopot, sa sedištem u Mladenovcu u Acovićevoj zgradi.