Opština Mladenovac

privredna publikacija

Osnovne informacije

El. pošta Štampa PDF

Osnovne informacijeOpština Mladenovac, jedna od sedamnaest gradskih opština Grada Beograda, nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Kosmaj) i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac. Područje opštine ima karakteristike umereno-kontinentalne klime, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 10,7o C i sa prosekom padavina od 649 mm. Površina opštine iznosi 33.904 ha 71 ar 44 m2. Grad Mladenovac danas broji  preko 22 hiljade meštana i nalazi se u centralnom delu opštine koja, računajući pet gradskih, četiri prigradske i 15 seoskih mesnih zajednica po poslednjem popisu, ima ukupno 56.389 stanovnika.

Mladenovac, koji se nalazi u centralnom delu opštine, kao i celokupna opština, ima povoljan geografski položaj. Kroz njega prolazi moravsko-vardarsko-nišavska železnička pruga, Beograd-Niš-Sofija, što omogućava izvanredne železničke komunikacije. Terirorijom opštine prolazi i autoput Beograd - Niš, od kojeg se u Malom Požarevcu odvaja magistralni put za Mladenovac, tako da grad ima kratku vezu sa ovom najvažnijom srpskom saobraćajnicom. U Mladenovcu se od magistralnog puta za Kragujevac odvajaju regionalni putevi za Smederevo i Smederevsku Palanku, tako da je opština odlično povezana sa okolnim gradovima. Mladenovac ima odličnu saobraćajnu vezu i sa Glavnim gradom i to autoputem (54 km), i preko Ralje i Avale (56 km). Blizina srpske prestonice opštini Mladenovac, kao i činjenica da joj od 1971. godine i teritorijalno pripada, pruža mnogobrojne prednosti u odnosu na druge gradove.

Mladenovac  Info

Broj stanovnika: 56.389
Grad Mladenovac: 22.000 (2. Augusta 1893 proglašen za varoš, a središte sreza postaje 1930. godine)
Površina: 338 km2
Broj naselja: 22
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Dubona,Jagnjilo, Koraćica, Kovačevac, Mala Vrbica,Markovac, Pružatovac, Rabrovac,Senaja,Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Putna mreža: 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva
Dan opštine: 2.Avgust

Predrag  Aleksendrić

Nadamo se da smo u ovom kratkom predstavljanju Mladenovca i njegove bogate istorije uspeli da u vama probudimo želju da se i sami uverite u lepotu i duh koji ga krase. Kapija pitome i lepe Šumadije širom je otvorena za sve dobronamerne goste.

Zanimljivosti 

Opština Mladenovac u periodu 1945-1955. sastojala se samo od varoši Mladenovac. Od 1955. do 1957. opština Mladenovac se sastojala od varoši Mladenovac, Sela Mladenovca, Međulužja i Rajkovca.